Sunday, April 24, 2011

peTUA...raleven ke tak?







petua oh petua..seperti di lupakan. orang muda skang ni,dah tak hirau dah petua orang dulu2 ni..nape uols kata dah tak raleven..jgn sombong sgt...usah dipandang sepi perkara2 antik mcm ni..satu hari bila kena batang idung sendiri,br tau...yg sebenarnya antik tu adalah vintage sebenarnya...

ni kisah betol...kena kat batang idung akaaakk jugak..
pernah sekali tgh2 syok tumbuk sambal,cabai terpercik kat dalam mata...apa lagi menggelabah dan keluar lah macam2 dr mulut ni...sebotol jugakla eyemo nak hilangkan rasa pedih tu..stat hari tu,no more sambal belacan...marah ni...

nk dijadikan cerita,hr tu blk kampung...spt biasa time masak,kami bedak2 keje..so my task is...tumbuk sambal..dalam dok berhati2 tu..peristiwa lama berulang kembali..cabai masuk mata...mak suruh pi basuh kaki...kalau cabai masuk mata kanan,pi cuci kaki kiri...biaq benar...tak smp 5 saat...dah ok..miracle betoi..apa kaitan mata dan kaki??? misteri tang belom terungkai...len kali jgn sombong...petua org dulu jgn dok buat lupa...ambik hanggg!!!!


ni nak share satu petua....

merasa garam dalam masakan

Caranya ialah dengan meletakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah itu tidak meleleh, ini menandakan masakan anda itu cukup masinnya. Tetapi jika jari anda terasa perit, ini bermakna masakan anda itu terlebih garamnya. Selamat mencuba.

3 comments:

  1. Owh, yaka? First time ni dgr. Mak Liza petua, kalau kena cili kt mata, mkn sikit garam kasar...

    ReplyDelete
  2. betol liza...macam magic...dan2 tu jugak lega..

    ReplyDelete
  3. serius? kena try nih..petua mmg kalau dengar macam pelik jek kan..tp ajaibnya berkesan. hehe..gud info :)

    owhh, hai syam. thanks singgah blog i :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

heartbeat